27 februarie 2012

Somon cu broccoli si sos alb


Orice mamă se bucură când puiuțul ei manancă cu drag mâncare sănătoasă și bogată în vitamine. Eu una sunt mai mult decât fericită!

Somon cu broccoli și sos alb. O bună susă de Omega3, vitaminele B, D, C, antioxidanți și multe alte bunatăți. Am introdus somonul de la 8 luni în alimentația copilului meu dar unii pediatri îl recomandă și mai devreme. Nu m-am grăbit. Acum la un an, încerc să îl prepar de 2 ori pe saptămână.

Această rețetă nu numai că este sănătoasă, rapidă, dar ce este foarte important: îi place la David! De asta v-o împartașesc și vouă, cu drag.
Ingrediente pentru 1 porție:
  • 1 bucată somon, atât cât mănâncă BB o dată
  • 2 bucăți de unt a câte 25 g (una pentru somon, cealaltă pentru sosul alb)
  • câteva buchețele de broccoli
  • 25 g faină albă
  • 300 ml de lapte
  • 20 g cașcaval ras
  • 1 linguriță de parmezan
  • 1 lingură de mascarpone
  • 1 lingură de orez (opțional)

Mai întai, se pune orezul la fiert. Orezul este opțional, în funcție de burtica bebelușului îl adaug sau nu. 

Orezul fiind pregătit, se pun și buchețelele de broccoli la fiert pentru câteva minute. Nu trebuie fierte, doar opărite. Eu le fac la un aparat cu abur dar până să am acest aparat, le lăsam maxim 3 minute în apă clocotită și atât.

Se pregătește bucata de somon: se spală și se șterge cu un prosop de hârtie pentru a absorbi apa. 
Se pune o bucată de unt în tigaie, când e topită, se adaugă somonul și se lasă câte 3 minute pe fiecare parte. Când este pătruns se scoate și se lasă deoparte.

Urmează sosul alb:
Se pune cealaltă bucată de unt la topit. Când este topit se adaugă făina și se amestecă doar atat cât sa fie ca o crema...poat mai putin de un minut, după care se adaugă treptat laptele, amestecând în continuare. Se lasă la foc mic aproximativ 3 minute până se ingroașă putin. Se ia de pe foc și se adaugă: cașcavalul ras, parmezanul și marcasrpone. Acesta este sosul.

Somonul se mărunțește cu mâna pentru a elimina eventualele oscioare iar brocoli se pisează de asemenea și se adaugă sosului. Orezul se poate amesteca cu sosul sau servi separat în farfurie.

Să aveți copii sănătoși și mâncăcioși!



De ce somon?
Somonul este pestele care aduce cea mai mare cantitate de Omega 3. In 100 de grame de somon sunt doua grame de omega 3, adica necesarul organismului pentru mai multe zile. 
Este si o sursa speciala de vitamia D, in doar 100 de grame fiind tot necesarul zilnic de vitamina D, dar si de vitamine din grupul B, precum si cantitati importante de magneziu, seleniu si fosfor si acizi grasi. Este stiut faptul ca numai in primul an de viata, creierul copilului isi tripleaza dimensiunea, iar aportul de acizi grasi poate sustine organismul in timpul acestei dezvoltari rapide.

De ce broccoli?
Broccoli este o leguma recomandata in alimentatia bebelusilor in etapa de diversificare prin continutul ridicat de vitamina C un antioxidant benefic pentru sanatatea copiilor.
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu.
Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. 

4 comentarii:

  1. Imi plac foarte mult retetele tale!!! Esti o mamica foarte buna si baietelul tau e foarte norocos ca ii prepari cu grija papa bun:) Astept cu nerabdare si alte retete gustoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va plac :) si multumesc pentru aprecieri! Cu bine,
      Cosmina

      Ștergere
  2. mmmm...delicios! piticul meu papacios, tot David:) a lins farfuria, in timp ce tati inghitea in sec :). Data viitoare o sa fac pentru toata familia! felicitari pt blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur enorm ca ii place si la David :) pentru ca atat somonul cat si broccoli-ul sunt foarte sanatoase! Pentru "tati", propun si reteta asta:
      Somon la cuptor cu sos de capere aici:
      http://cookingwithlove-cosmina.blogspot.ro/2012/04/somon-la-cuptor-cu-sos-de-capere.html#more ... este delicioasa!
      Multumesc mult pentru apreciere!
      Toate cele bune!
      Cosmina

      Ștergere