18 iunie 2012

Pui Saltimbocca


Nu vreau să exagerez, dar întradevar acest pui Saltimbocca este minunat! Împreună cu frunza de salvie și brânza camboloza, învelit în prosciuto, și completat de sosul aromat, acest pui suculent este o soluție bună pentru a încânta pe cei dragi. 
Saltimbocca (sau Saltinbocca), în limba italiană înseamnă "a sari in gura" (oare ce de?...), iar rețeta este populară în sudul Elveției, în Italia, Spania și Grecia, unde în funcție de zonă diferă câte ceva, dar baza este aceași (carne de pui sau vițel, salvie, brânză si sos).

Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 2 bucați piept de pui
  • 6 felii de brânză cambozola
  • 1 cațel de usturoi
  • 3 felii prosciuto
  • 3 frunze de salvie
  • ulei de măsline
  • 4 linguri vin alb
  • 1/2 cană supă de pui
  • 2 linguri unt
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • sare, piper


Pentru a pregăti puiul Saltimbocca, se porționează brânza în 6 bucăți, se mărunțește usturoiul, și se taie feliile de prosciuto în jumătate.
Se taie pieptul de pui în șase părți egale, se sărează și se piperează. Se taie fiecare frunză de salvie în jumătate. Pe fiecare felie de pui se așează câte o jumătate de frunză de salvie, urmată de o felie de brânză și o felie de prosciuto. Se învelește cu o folie de plastic și se bate cu tocatorul de șnițele pentru a se subția.


Se pun bucațile de pui cu partea de prosciuto în jos, în tigaia cu ulei încins și se prăjesc pe ambele parți. Nu este nici o problemă dacă brânza se topește și se scurge puțin în tigaie, aceasta o sa dea o savoare deosebită sosului. Când este gata, se așează pe o farfurie și se acoperă cu o folie până preparăm sosul.


Puiul fiind gata, se prepară sosul: în aceeași tigaie, se pune usturoiul împreuna cu vinul, se lasă să fiarbă la foc mic pana se reduce sosul la 2 linguri. (Sosul ar trebui sa aiba consistența unui sirop și să fie lucios.) 
In acest moment, se adaugă supa de pui și se lasă în continuare la foc, până se reduce la jumatate.
Se ia de pe foc, și se adaugă untul, amestecând până se topește. Se adaugă și zeama de lămâie, sare si piper.
Se pune iar la foc mic, se adaugă bucațile de pui, întorcându-le pe ambele părți.


Se aranjează bucățile de pui pe o farfurie, se toarnă sosul deasupra, și se servesc calde.


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu