24 mai 2012

Croque monsieur


Croque monsieur, este un sandwich cald cu șuncă și brânză, uneori se adaugă și un sos Mornay sau Bechamel. Vine din Franta, unde a apărut pentru prina dată în meniul unei cafenele pariziene în anul 1910. Astazi, se sevește ca snack în cafenele și baruri.


Ingrediente pentru 2 porții:

  • 4 felii de pâine
  • 2-4 felii de șuncă
  • 2 linguri unt
  • 1 lingura muștar
  • 4 linguri brănză (Emmental sau Gruyere au Ceddar) 

Pentru sosul Mornay:

  • 20 g unt
  • 20 g făină
  • 300 ml lapte
  • 30 g cașcaval ras
  • 30 g parmezan ras
  • un praf de nucșoară
  • sare
  • piper alb


Se face Sosul Mornay, astfel: se pune într-o cratiță untul la topit, când este topit, se adaugă făina. Se lasă la foc un minut, timp în care se amestecă. Se adaugă treptat laptele, amestecând cu un tel pentru a evita formarea de cocoloașe. Se adaugă restul de lapte treptat și se amestecă în continuare. Se ia de pe foc, se amestecă înca pentru 5 minute până se îngroașă sosul.
Se adaugă cașcavalul ras, sare, piper, nucșoară, se amestecă și se lasă deoparte până pregătim restul ingredientelor.
Pentru mai multe detalii despre sosul Mornay, va rog să accesați pagina: Cooking with love: Sosul Mornay

Se ung cele 4 felii de pâine pe ambele părți cu unt, se pun într-o tavă în care am pus în prealabil hârtie de copt și se dau pentru câteva minute la cuptor (la foc maxim) întorcându-le pe ambele părți.


Se scot din cuptor, și se începe montarea sandwich-urilor:




Se ung feliile de paine, pe cate o parte cu puțin muștar. 



Pe una din felii, se pune o felie sau două de șuncă.



Peste șuncă, se adaugă o lingură de brânză.




Felia care urmează să fie deasupra, se unge cu o lingură de sos Mornay și se lipește peste prima.





Deasupra sandwich-ului se mai pune o lingură de sos și una de brânză.


Se dă la cuptor pentru 2-3 minute până se topește brânza și se servește fierbinte alături de o salată.



Spor la gătit și poftă la servit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu