Despre quinoa, se pot spune multe. De când am auzit despre ea, și am căutat informații, m-am uimit câte lucruri bune și interesante am gasit. Că este "cereala mama"...e mai bogată in calciu decât laptele...e mai bogată in proteine decat carnea...Am punctat mai jos câteva informații despre acest superaliment, urmând să revin în zilele urmatoare cu câteva idei rețete.
Ce este?
Quinoa, este o plantă care face parte din familia cerealelor (de fapt e la granița dintre cereale și ierburi), boabele ei sunt niste sfere mici, galbene și turtite, sunt foarte hrănitoare, sănătoase și bogate în proteine.
"Mama tuturor cerealelor", cum a fost denumită de către incasi, quinoa, este originara din America de Sud și a fost adusă pe continentul european de catre coloniști spanioli, care o numeau "hrană pentru indieni".
Datorită studiilor recente efectuate pe boabele de quinoa care au scos in evidență calitățile sale, au făcut-o foarte populară în ultimul timp.
Quinoa, poate fi introdusă bebelușului începând cu vârsta de 8 luni, deși mulți bebeluși o tolerează și mai devreme, oricum recomand a se apela și la sfatul pediatrului inainte de a o introduce, nu orice generalitate se poate aplica fiecăruia.
Cum se prepara?
Quinoa, se prepară într-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumătate. Constituie o garnitură iedeala și este potrivită pentru prepararea hranei copiilor, a supelor, sufleurilor, budincilor, în salate, pilafuri precum și pentru dulciuri si copt.
Foarte important, inainte de preparare a se spăla bine cu apa fierbinte pentru ai îndepărta substanțele amare. In general, intr-o cantitate de apă de 2 1/2 mai mare se fierbe și se lasă la foc mic, aproximativ 15-20 minute. Dupa fierbere, se ia vasul de pe foc și se lasă la capac pentru a absorbi tot lichidul.
De ce este bună quinoa?
- sursa bună de calciu, mai usor asimilat in organism decat calciul din lapte;
- benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut;
- chiar daca nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depaășește pe cel al multor tipuri de carne, aceasta formă de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor;
- reduce cantitatea de grasimi din sânge și previne formarea plăcilor de aterom, reducând riscul de atac de cord.
- consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace;
- pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si vitamine;
- boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K și vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc;
- datorită vitaminelor și mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar.
Unde se gaseste?
În special în magazinele bio, la preturi cuprinse intre 16 si 22 de lei / 500 de grame.
Bibliografie:
Gillian McKeith “Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii”
www.traiescsanatos.ro
www.cevabun.ro
www.traiescsanatos.ro
www.cevabun.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu