15 mai 2012

Sos Bechamel


Sosul Bechamel, sau sosul alb este considerat "sosul mama" în bucataria franceză. De-a lungul timpului, a suferit diferite modificări dar baza i-a rămas aceeași: unt și făină în părți egale, lapte și nucșoară. Are o întrebuințare largă, este un ingredient cheie pentru lasagna, dar se folosește și în alte rețete: musaka, croque monsieur, cu paste, sau constituie baza pentru alte sosuri cum este sosul Mornay (Bechamel cu brânză).

Avem nevoie de:
  • 25 g unt
  • 25 g făină
  • 300 ml lapte
  • un praf de nucșoară
  • sare
  • piper alb
Se pune într-o cratiță untul la topit, când este topit, se adaugă făina. Se lasă la foc un minut, timp în care se amestecă. Se adaugă treptat laptele, amestecând cu un tel pentru a evita formarea de cocoloașe. Se adaugă treptat restul de lapte, și se amestecă în continuare. Se ia de pe foc, se amestecă încă 5 minute până se îngroașă sosul. Se adaugă sare, piper, nucșoară și se amestecă.

Consistența sosului Bechamel depinde de cantitatea de făină și de cea de lapte. Întotdeauna se poate subtța sosul adaugând puțin lapte.


Cu mare drag, Cosmina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu